Muzeum Czekolady w Barcelonie to bez wątpienia najsłodsze muzeum w tym kraju. Od jego otwarcia w 2000 roku, jest jednym z najczęściej zwiedzanych muzeów w Katalonii. Ma na celu przybliżenie dzieciom i dorosłym procesu tworzenia czekolady, zapoznanie się z jej początkami i właściwościami.
Muzeum Czekolady to inicjatywa gildii cukierników, którzy pragnęli unowocześnić sektor wyrobów cukierniczych opierając się jednak przy tym na bogatej tradycji regionu. Dzięki współpracy ze szkołą dla cukierników, która mieści się w tym samym budynku, muzeum ma w zamyśle stać się obiektem rozpoznawanym na międzynarodową skalę.
Jednym z głównych celów muzeum jest promowanie kultury czekolady, zwiększenie zainteresowania jej wartościami, jak również zwrócenie uwagi na tradycję cukiernictwa w Hiszpanii. Co więcej, zwiedzanie muzeum to podróż wgłąb historii czekolady, jej znaczenia symbolicznego, ekonomicznego w czasach przedkolumbijskich, oraz jej rozprzestrzenianie się w Europie jako elementu egzotycznego o właściwościach leczniczych. Dzięki prezentacjom, wizualizacjom i obiektom interaktywnym zwiedzający poznają proces tworzenia czekolady. Najmłodsi goście mogą sami zrobić czekoladki dowolnego kształtu podczas specjalnych warsztatów. Trochę starsi za to zapoznają się bliżej z mocami tego afrodyzjaku.
Latem w muzeum można posłuchać koncertów jazzowych, recitali poezji czy obejrzeć przedstawienie. Podczas świąt organizowane są warsztaty pieczenia ciast.