Celem 4 edycji wyjątkowego wydarzenia kulinarnego w 2013 roku jest nie tylko zaprezentowanie najlepszych restauracji z Koszyc oraz wspaniałych szefów kuchni i gwiazd gastronomii, ale również połączenie głównego programu z artystycznym kierunkiem „foodart“ oraz prezentacja kuchni europejskiej.Ulubiony Koszycki Festiwal Smakoszy, który nawiązuje do tradycji podobnych festiwali w Wiedniu, Pradze oraz Bratysławie, odbędzie się w dniach 21 – 23 czerwca 2013 w magicznej scenerii Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Pavla Jozefa Šafárika w Koszycach. „W tym roku motywami przewodnimi będą artystyczny kierunek „foodart“ oraz kuchnia europejska”, mówi Iveta Niňajová, Dyrektor Generalny Regionalnej Organizacji Turystyki KOŠICE – Turizmus, która jest współorganizatorem wydarzenia. „Przekonamy uczestników, że gotowanie to również sztuka, nie musi być jedynie przedmiotem konsumpcji, ale jest także inspiracji“, dodaje.
Jaroslav Židek – główny protagonista słowackiego programu kulinarnego Nebíčko v papuľke /Niebo w gębie/, Damien Thuries – francuski szef kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, Gabriel Kocák – szef kuchni w Grand Hotel Kempinski w Tatrach Wysokich, Ondřej Slanina – kucharz popularnego czeskiego programu rozrywkowego Kluci v Akci /Chłopaki w akcji/, Rául Pérez – jeden z najlepszych winiarzy świata, czy przysmaki kuchni europejskiej w Ogrodzie Botanicznym, to wszystko i wiele więcej na Koszyckim Festiwalu Smakoszy 2013! Podczas festiwalu będzie unosił się zapach kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, ukraińskiej oraz słowackiej, a uczestnicy będą mogli skosztować specjałów oferowanych przez prestiżowe koszyckie restauracje. Dla uczestników przewidziano również możliwość degustacji najlepszych win, podawane będą słodkie napoje. Przy stoisku Pilsner Urquell będzie można skosztować orzeźwiającego piwa, które będzie nalewać sam Lukáš Svoboda, mistrza świata w laniu piwa.
Dla najmłodszych przygotowano kreatywne warsztaty w postaci restauracji Via Roma. Gotujemy z papieru, pasta party, marcepan w roli głównej, malujemy owoce i warzywa, to tylko niektóre ze sposób, dzięki którym dzieci mogą zobaczyć, co można ugotować w domu i wcale nie muszą to być tylko słodycze. Dla dzieci na terenie Ogrodu Botanicznego przygotowano mini ZOO ze zwierzętami domowymi i wystawą egzotycznych motyli. Wieczory festiwalowe uprzyjemnią dorosłym występy na żywo między innymi jazowego zespołu Jazzabell. Nowością tegorocznej edycji festiwalu będą Targi Zdrowia. Jest to projekt, który w Koszycach przyczynił się do stworzenia kreatywnych targów zdrowia. Na mini targowisku podczas Festiwalu Smakoszy będzie możliwość zakupu najlepszych produktów oferowanych przez farmerów z naszego regionu.
Tak jak i podczas poprzednich edycji, również w tym roku środkiem płatniczym będą tzw. „gurmány“. Uczestnicy mogą zakupić je w specjalnie przygotowanych stoiskach. „Podczas festiwalu co wieczór będzie wybierana najlepsza restauracja dnia“, zdradził Rado Nackin, wydawca publikacji Gurmán na Slovensku /Smakosz na Słowacji/, który odpowiada za merytoryczną stronę festiwalu w Koszycach i podobny festiwal organizuje również w Bratysławie. „A na zakończenie festiwalu zostanie wybrany Najlepszy Wystawca Koszyckiego Festiwalu Smakoszy 2013, którego prezentacja cieszyła się największym zainteresowaniem. Osoby odwiedzające stoiska codziennie będą mogły uczestniczyć w losowaniu nagród“, dodaje.
Więcej informacji o festiwalu jest dostępnych na stronie www.visitkosice.eu